Dapatkan pembiayaan kerajaan sebanyak 30 bilion. Muhyiddin: untuk membantu PKS pulih

Share this post

Bekas Perdana Menteri dan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara Tan Sri Muhyiddin mendedahkan bahawa majlis itu telah meminta pembiayaan kerajaan sebanyak RM30 bilion untuk membantu perusahaan mikro dan perusahaan kecil dan sederhana dalam pemulihan.

“Pemberian ini bertujuan memberi bantuan kepada perusahaan mikro dan perusahaan kecil dan sederhana, terutama mereka yang berhasrat untuk memulihkan perniagaan mereka harus menerima subsidi kewangan.” Katanya, pelbagai sektor ekonomi telah dibuka sepenuhnya, dan pelan pemulihan sedang berjalan seperti yang dirancang, tetapi masih terdapatbanyak perniagaan mengalami kerugian teruk akibat wabak tersebut malah tiada modal untuk memulakan perniagaan semula.

Untuk itu, beliau mengemukakan permohonan kepada Perdana Menteri untuk mendapatkan peruntukan RM30 bilion.

Katanya, bagi mempercepatkan proses pemulihan ekonomi, kerajaan perlu memperuntukkan dana untuk membantu perusahaan. “Sudah tentu dana yang diperuntukkan oleh kerajaan sahaja tidak mencukupi, dan bank-bank perlu memberi kerjasama untuk menyediakan lebih banyak pinjaman atau program bantuan.”

Muhyiddin mengakui tugas menggiatkan semula ekonomi negara bukanlah mudah dan akan mengambil masa yang lama, namun beliau percaya selagi seluruh rakyat bersatu dan bersama-sama memajukan ekonomi negara, pelan pemulihan itu akan berjaya tidak lama lagi.

Beliau berkata, semasa menjadi perdana menteri, wabak itu berada dalam tempoh paling teruk, mujurlah pelaksanaan perintah kawalan pergerakan yang tepat pada masanya dan pelaksanaan pelan vaksinasi yang dipercepatkan dapat mengawal wabak domestik.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan rakyat bahawa pada masa ini hanya sektor ekonomi sahaja yang dibuka, namun wabak masih belum berakhir, dan ia tidak boleh dipandang ringan.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Share this post
Default image
Dvince
Articles: 125

Leave a Reply